Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen ve ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerin dâhil oldukları iş ve meslek eğitimi süreçlerinde ortaya çıkan ve ekonomik değere sahip ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı “İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı 28 Haziran 2018 tarihinde Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda açıldı.
Dünyaya örnek niteliğinde olan bu organizasyonlardaki temel amaç; ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmektir.
Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda 4 Temmuz 2018 tarihine kadar açık kalacak ve her gün 13.00-22.00 saatleri arası ziyaret edilebilecek fuarda 59 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenecek ve satışı yapılacaktır.
28 Haziran saat 11.00’de resmi açılışı yapılan fuarın açılış törenine Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Samsun Valisi Osman KAYMAK, Samsun Milletvekilleri Fuat GÖKTAŞ ve Erhan USTA, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni ŞAHİN, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban YILMAZ, İç Denetim Birimi Başkanı Numan Eroğlu, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat ATAN, Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Kırbıyık, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Yılmaz ÇİFTÇİ ve Mustafa YAPICI, Yüksek Müşavir Abdulvahap Darendeli, Ceza Tevkifevleri Daire Başkanı Fatih GÜNGÖR, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet YAVUZ, mülki amirler, ilçe belediye başkanları, yargı mensupları kent protokolünden ve sivil toplum kuruluşundan temsilciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış programı Mehteran gösterisi ve konuşmalarla devam etti. Ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz “Ceza infaz kurumlarımızdaki tutuklu ve hükümlülerin dâhil oldukları iş eğitimi ve ekonomik modern ve gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek gösterilebilecek durumdadır. İşyurdu faaliyetlerine katılan hükümlü ve tutuklulara kar payı verilmekte kısmı sigortaları yaptırılmakta ve onlardan iaşe bedeli alınmamaktadır. Fuarımızda işyurtlarında çalışan hükümlü ve tutukluların el emeği göz nuru ürettikleri tekstilden mobilyaya, gıdadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün kamuoyuna sunulmuştur.” şeklinde konuştu.
İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat ATAN da konuşmasında, “Her insanın hayata dair birçok hayali vardır; kimimiz doktor, kimimiz asker, kimimiz pilot olmak ister. Bilerek veya bilmeyerek yaptığımız hatalar bizi hayallerimizden uzaklaştırır. İşyurtları, ceza infaz kurumlarına gelen hükümlü ve tutukluların cezalarının infazı sırasında kendileriyle yüzleştikleri, hayatlarına yeniden başlamayı öğrendikleri; başarının kazanç, hayattan aldıkları her yenilginin ise bir tecrübe olmasını değerlendirdikleri, hayata tutunmak için çabanın öneminin benimsetildiği kurumlardır. Olumlu düşüncenin yeniden işlendiği soğuk demir parmaklıkların sıcak yüzüdür işyurtları. Bütün bunları başarmak için tüm personelimizle de hükümlü tutukluların topluma kazandırılması anlamında herkesin sonuç olarak odaklanmaya çalıştığı “az laf, çok iş” felsefesinin hâkim olduğu, gerçek anlamda övünülecek işlerin yapıldığı, fikir edasıyla hayata geçirildiği, ülkemizin bu alanda gerçekten dünyaya örnek uygulamalarının gerçekleştiği işlerin başındadır işyurtları. Geçtiğimiz ay itibariyle tamamlanan kurumsal kimlik ve marka çalışması, bütün ürünlerimizin bir ana marka ile sektörel alt markalar bir araya getirilmek suretiyle işyurdunun tanıtımını sağlayacaktır.
Ardından söz alan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban YILMAZ, “Modern devlet anlayışının doğuşuyla birlikte artık cezalandırma metodu olarak insanın bedenini değil ruhunu da içine alan bir cezalandırma metodu uygulanmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda son yıllarda fiziksel ve mekânsal standartları yükseltildi, suç işleyen kişilerin topluma yeniden kazandırılmasına meslek ve sanat öğretilmesinin önemli olduğu kabul edilerek bu konuda çok önemli çalışmalar yapıldı. Ceza infaz kurumlarımızın bünyesinde bulunan işyurtlarımızda hükümlü ve tutuklularımızın meslek eğitimi almalarının yanı sıra bunların atıl iş güçlerinin katma değer olarak ülke ekonomisine kazandırılması ve toplumumuzda unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinde yaygınlaştırılması sağlanmaktadır. Bu noktada “Suçluyu kazıyın altından insan çıkar” sözünde ifade edildiği üzere işverenlerimizi eski hükümlülere yönelik tutumlarını değiştirmeye davet ediyoruz.” dedi.
Son olarak konuşma yapan Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal UÇAR da, “Bizler görmesek de duvarların arkasında bir hayat var. Dört duvar arasında cezasını çeken, zaman eriten bu insanlar da bizim insanımız… Devlet mutlaka suç işleyenin cezasını bir şekilde verip infaz eder. Ama bizim Türk milletinin felsefesi ‘insanı yaşat ki devlet de yaşasın mantığıdır. Bu insanlar da bizim insanımız ne kadar da suç işlemiş olsalar da bizim insanımızdır. Samsunlular işyurtları fuar alanını gezdikleri zaman hükümlü ve tutuklularımız tarafından üretilen ürünleri gördükçe ne büyük bir iş yapıldığını görmüş olacaklardır. Bu fuarın organizasyonunda her zaman en büyük fedakarlığı bize, ceza evinde çalışan infaz koruma memurlarımız, müdürlerimiz ve hükümlü ve tutuklu kardeşlerimiz yapıyor. Bizim adalet sistemimiz de cezaevinden çıkan insanların toplum içinde karşılaşılınca korkulan değil gerçekten toplumun aranan ara elemanı olması konusunda büyük bir işi başardığımızı söylemek istiyorum.” diyerek işyurtlarında sürdürülen meslek eğitimine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ve beraberindeki diğer katılımcılarla birlikte fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stantlar gezildi.