İşyurtlarında mesleki eğitime tabi tutulan hükümlülerin mesleki yeterlilik belgesi alması konusunda Adalet Bakanlığı İle Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında iş birliği protokolü 7 Ekim 2021 tarihinde Ankara Hakimevinde yapılan törenle imzalandı. Protokolü Adalet Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Sayın Yakup Moğul, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi adına Rektör Sayın Mehmet Sarıbıyık imzaladı.
Ayrıca törene İşyurtları Kurumu Başkanı İhsan Özgür Çetin, Strateji Geliştirme Başkanı Ertuğrul Çekin, Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Banu Demirci Altay ve Mehmet Yılmaz; İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül, İç Denetim Birimi Başkanı Numan Eroğlu, İşyurtları Kurumu Tetkik Hâkimleri Fettah Çavuş, Fatih Uçar, Ali Coşkun ve Hasan Çınar, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Barış Boru, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Yakup Köseoğlu, MESTEM Müdürü Doç. Dr. Sezgin Kaçar, MESTEM Müdür Yardımcısı Yasin Atalay, Ceza infaz kurumu müdürleri ve İşyurtları Kurumu personeli katıldı.
İmza töreninde ilk konuşmayı yapan Rektör Sayın Mehmet Sarıbıyık, işyurtlarının mesleki eğitim anlamında adeta bir okul gibi faaliyet gösterdiğini belirterek, “İşyurtlarında eğitim gören hükümlülerin belgelendirilmesini bir görev addediyoruz. Bugün imzalanacak bu protokolü de bu anlamda çok önemli görüyoruz. Bu protokol kapsamında bir mesleğe dair bilgi ve becerisi olan hükümlüleri kısa zamanda belgelendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu çalışmaları da Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütecektir. Bu çalışmalar sonunda hükümlülerin ulusal ve uluslararası geçerliliği olan ve bir mesleğin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip olduğunun kanıtı olan bir belgeye kavuşması sağlanacaktır. Yapılacak bu protokolün hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen Adalet Bakan Yardımcısı Sayın Yakup Moğul da modern infaz sistemimizin, suçluyu cezalandırmanın ötesinde, onun suç işlemesine neden olan etkenlerin bertaraf edilmesine yönelik “iyileştirme” temelli bir sisteme dayandığını vurgulayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “İşyurtları Kurumu, hükümlülere bir meslek ve sanat öğretmek suretiyle onları tahliye sonrası yaşamlarına hazırlamak üzere faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla infaz sisteminin temel amacı olan “yeniden topluma kazandırma” hedeflerine ulaşabilmek için hükümlünün belirli bir sistem ve plan dâhilinde eğitilmesi ve tahliye sonrasında onların bir meslek sahibi olmalarının sağlanması oldukça önemlidir. Tutuklu ve hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması kapsamında 180’den fazla iş kolunda faaliyet gösteren işyurtlarında, endüstriyel üretimler yanında kültürel unsurlar da ihmal edilmemekte, bu kapsamda Çinicilik, Oltu ve Lüle Taşı İşlemeciliği, Taş Yontuculuğu gibi kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslek dallarında da önemli çalışmalar yapılmaktadır.
İşyurtlarının temel faaliyet alanı olarak sürdürdüğü “iş başı mesleki eğitimin” en önemli özelliği üretirken öğreten bir meslek edindirme çalışması olmasıdır. İşyurtları da bu doğrultuda oluşturulan modern atölye ve tesislerde uygulamalı olarak mesleki eğitimler vermekte, kaliteli mal ve hizmet üretiminin en önemli unsuru olan insan gücünün yetiştirilmesine ilişkin çalışmalar yürütmektedir. Bu protokolün imzalanmasıyla; ceza infaz kurumlarında yeniden topluma kazandırma çalışmaları kapsamında yürütülen mesleki eğitim çalışmalarından yararlanan hükümlülerin, infaz esnasında mesleki yeterlilik belgelerini almalarını sağlayacak şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardında tören Protokolün imzalanmasıyla son buldu.