İŞYURTLARI ÜRÜN VE EL SANATLARI FUARI MANİSA’DA TÖRENLE AÇILDI

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, birçok farklı ilde düzenlediği ürün ve el sanatları fuarlarına bir yenisini daha ekledi.

İşyurtları tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek ve hükümlü ve tutuklu tarafından 180’den fazla iş kolunda yürütülen eğitimler sırasında ortaya çıkan; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürünü sergilemek ve satışını yapmak üzere düzenlenen İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı 25 Haziran 2019 tarihinde Şehzadeler Şehri Manisa’da açıldı.   

Manisa Valilik Önü Cumhuriyet Meydanı’nda 25-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Manisalılarla buluşacak fuarın saat 16.00’da yapılan açılış törenine Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, Manisa Valisi Ahmet Deniz, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Mehmet Arı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek, Eğitim Dairesi Başkanı İbrahim Şahin, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Abdulvahap Darendeli, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Yılmaz Çiftçi ve Hasan Akceviz, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Yılmaz, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa İli yargı çevresi, ilçe belediye başkanları, üniversiteler, kamu kurumları ve yerel yönetim temsilcileri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreni, İşyurtları Kurumuna ait tanıtım filmi ve yöresel halkoyunları gösterisi ile devam etti. Ardından açılış konuşmaları yapıldı. Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli ev sahibi sıfatıyla tüm konukları “Saruhan sancağı adı altında Osmanlı Devleti ile Padişah yetiştiren Şehzadeler şehri Manisa'dan herkesi selamlıyorum” diyerek başladığı konuşmasını; Bu yıl Malatya'dan sonra Manisa'da ikincisini düzenlediğimiz ceza infaz kurumları ile tutukevleri işyurtları kurumunda bulunan hükümlü ve tutukluların el ürünlerinin sergilendiği fuarımıza hoş geldiniz. Fuarımızda 63 Ceza İnfaz kurumunda yürütülen mesleki eğitim çalışmaları çerçevesinde hükümlülerin el emeği göz nuru ürettikleri yüzlerce çeşit ürün sergilenecektir. Burada bulunan kurumlarımızda görevli personelimiz ve çalışan hükümlülerimiz, farklı sektörleri bir araya getirerek fuarcılık çalışmalarına dünya perspektifinde yeni bir bakış sağlamaktadır. Fuarda bulunan ürünleri üreten hükümlü ve tutuklulara, fuarı düzenleyen ve fuarda görev alan işyurdu çalışanlarına teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek tamamladı.  

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Çiftçi de tüm protokolü ve katılımcıları selamladıktan sonra yaptığı konuşmasında, bu fuarlar vesilesiyle hükümlü ve tutuklulara yönelik cezaevinde yürütülen çalışmalar hakkında hem toplumu bilgilendirmiş oluyoruz hem de hükümlülerin tahliye olduklarında yeniden cezaevine görmemeleri için her birimize ayrı ayrı sorumluluk düştüğünü yeniden hatırlatıyoruz. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak işyurdu fuarlarımızın her geçen gün toplumun her kesiminden daha fazla destek bulduğunu da memnuniyetle görüyoruz. Bu bakımdan fuarımızda sergilenen her bir ürün de bizlere kendi başarı hikâyelerini anlatmaktadır” diyerek işyurdu çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Ardından kürsüye gelen Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, tüm protokolü, katılımcıları ve Manisalıları selamlayarak başladığı konuşmasında şunları belirtti: “Adalet Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak 1997 yılında faaliyetlerine başlayan İşyurtları Kurumu, hükümlü ve tutuklulara meslek edindirmek için faaliyet göstermektedir. Bu anlamda 2019 yılı itibari 60 bine yakın hükümlü ve tutukluya 6 ana iş kolunda 180'den fazla alanda ve 1700’ün üzerinde atölye ve tesisle birlikte mesleki eğitim vermekteyiz.

Bildiğiniz gibi her insan potansiyel bir suçlu adayıdır. Biz kendimizi soğuk demir parmaklıkların sıcak yüzü olarak ifade ediyor, köklü geleneğimizden gelen, insana insan gibi değer verme anlayışıyla hükümlü ve tutukluların insan olduğunu unutmadan onları tekrar topluma kazandırmak amacıyla eğitim faaliyetleri yürütüyoruz. Normal yaşantılarına döndüklerinde topluma zarar vermelerini engellemeyi, aynı zamanda hayata daha hızlı adapte olmalarını bekliyoruz. Bu çalışmalar gerçekten dünyanın örnek modellerinden biri konumundadır.

İşyurtları; kişiselleştirmenin değil birlikteliğin; çok lafın değil emek ve üretimin; ötekileştirmenin değil sosyal hayata uyumun; körü körüne sahiplenmenin değil emanet gözüyle titizlenmenin; hükümlüleri ve tüm çalışanlarıyla fedakârlığın eseridir.

Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül Bey'in teşvik, destek ve önerileri doğrultusunda, bir yılı aşkın süredir yeni atılımlara başladık. Mesleki yeterlilik Kurumu ile yaptığımız protokol ile Avrupa standartlarında mesleki yeterlik belgesi yanında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi de vermeye başladık.

Yeni yaklaşımlarla ürettiğimiz ürünlerin sunumunu ve üretim kalitesini arttıracak kurumsal kimlik, marka, coğrafi işaretler ve mahreçler ile helal gıda çalışmalarımızı da tamamladık. Türkiye'nin, belki de belediyelerden sonra tek katı atık ayrıştırma tesisinin yapımını Ankara Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda tamamladık. Ayrıca Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunda yaklaşık yüzde 98 oranında geri dönüşüm malzemelerinden üretilen katı atık toplama kutuları da işyurtları tarafından üretilmektedir.

Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde gerçekleştirilen “Özel Öğrencilere Özel Materyaller” projesinde 5000 sınıflık eğitim materyalini, ithalat bedelinin dörtte bir maliyetiyle Bolu Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde ürettik.

Bütün bu çalışmalarla, bir taraftan sıfır atık projesi gibi toplumsal fayda oluşan projelerde yer alırken diğer taraftan özel sektör, dernek ve vakıflar ile kalkınma ajansları gibi yeni dış paydaşlar vasıtasıyla hükümlü ve tutukluların eğitim olanaklarını ve altyapımızı geliştirme üzere projeler hazırlıyoruz.

Bugün bu fuarda gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar hükümlü tutuklular tarafından üretilen ürünleri sizlere sunuyoruz. İşyurtlarının üretim kabiliyetine baktığımızda, milletimizin fırsatta verildiğinde her şeyi başarabilecek kabiliyette olduğuna olan inancımızı da belirtmek istiyorum.

Bu vesileyle Manisa'da katkılarını esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Abdülhamit Gül, Bakan Yardımcılarımız Cengiz Öner ve Selahaddin Menteş olmak üzere; Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, ilçe belediye başkanlarımıza; Manisa Cumhuriyet Başsavcımıza, Komisyon başkanımıza ve tüm meslektaşlarıma; bu eserlerin gerçek sahibi infaz ve koruma memurlarından müdürlere ve tüm hükümlü ve tutuklulara sonsuz teşekkürlerimi arz ediyor, hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum”

Manisa Valisi Ahmet Deniz de protokolü ve tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlimizde düzenlenmekte olan ürün ve el sanatları fuarına Şehzadeler Şehrimizde ev sahipliği yapmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Kıymet misafirler, işyurdu çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetlerle, hem hükümlülerin güçleri üretim ve hizmete dönüştürülmekte hem de ülke ekonomisine katma değer sağlanmaktadır. İşyurtlarında verilmekte olan mesleki eğitimler sayesinde, hayata yeni bir başlangıç yapan hükümlere geçimlerini sağlayabilecekleri bir meslek öğretilmektedir. Her insan hata yapabilir Önemli olan bu hatalardan ders çıkarmaktır, İşte aslında işyurtlarımız gerçek anlamda ceza infaz kurumlarında kalanlar için bir ümit umut kaynağıdır. Bu fuar, cezaevlerinde iyi şeylerin yapıldığını, Türkiye'ye özgü ve dünyaya model olabilecek bilgi ve becerinin gösterilmesi açısından çok önemli bir göstergedir. Başta Sayın Bakanımız olmak üzere, hazırlanmasında emeği geçen bakanlığımızın tüm personele teşekkür ediyorum, fuarımız hayırlı ve uğurlu olsun”

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner de konuşmasına katılımcıları selamlayarak başladı. Öner şöyle konuştu: “Evet, ceza infaz kurumları suç işleyen kişilerin cezalarını çektikleri kurumlardır ama cezaevi anlayışı son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişti. 1997 yılında oluşturulan İşyurtları Kurumu tarafından gerçekleştirilen mesleki eğitim çalışmaları, hükümlülerin toplumsal hayata tutunarak sorumluluk sahibi bireyler olmalarını sağlamaktadır. Meslek edindirme çalışmalarımız sayesinde işyurtlarında çalışarak kendilerine verilen teorik bilgileri pratiğe dönüştüren hükümlü ve tutuklularımız, bu eğitimler sayesinde ekip çalışması ve zaman yönetimi becerilerini de geliştirmektedirler. Bu anlamda İşyurtları Kurumu, el sanatlarımızın nesilden nesile aktarılmasını sağlama konusunda da önemli bir köprü görevi üstlenmiştir.

Şu an sayısı 303’e ulaşan işyurtlarında her yıl yaklaşık olarak 52.000 hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. Yapılan faaliyetler ile hem hükümlü ve tutuklularımızın meslek edinmesi hem de elde ettikleri kazançla temel ihtiyaçlarını gidermesi sağlanmaktadır. Çok değerli misafirler, işyurdu çalışmalarında bizleri her zaman destekleyen Adalet Bakanımıza, fuar organizasyonunda emeği geçen değerli personelimize, bizlere ev sahipliği yapan Manisa Valiliğimize, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Manisa il ve ilçe belediye başkanlarımıza ve tüm Manisalılara tekrar teşekkür etmek istiyorum. Fuarın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından kurdelenin kesilmesiyle resmen açılan ürün ve el sanatları fuarının ilk ziyaretçileri Bakan Yardımcısı Öner ve beraberindeki heyet oldu. Heyet hep birlikte stantları gezerek incelemelerde bulundu.

63 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde üretilen ürünlerin sergilendiği ve yaklaşık 210 personelin görev yapacağı fuar 25-30 Haziran 2019 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Fotoğraflar