İŞYURTLARI MALATYA ÜRÜN VE EL SANATLARI FUARI DÜZENLENEN TÖRENLE AÇILDI

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülere bir meslek veya sanat kazandırmak amacıyla işbaşında meslek eğitimi veren bir kamu kurumudur.

İşyurtları Kurumu ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek ve hükümlü ve tutuklu tarafından 180’den fazla iş kolunda yürütülen eğitimler sırasında ortaya çıkan; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürünü sergilemek ve satışını yapmak üzere ülkenin farklı illerinde fuarlar düzenlemektedir.

2019 yılının ilk fuarı da Malatya İlimizde 17 Nisan 2019 tarihinde Valilik Önü Kapalıçarşı üstünde açıldı. Saat 14.00’te yapılan açılış törenine Malatya Valisi Aydın Baruş, Adalet Bakanı Yardımcısı Selahaddin Menteş, Malatya Milletvekilleri Hakan Kahtalı, Öznur Çalık ve Mehmet Celal Fendoğlu; Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyeleri ile yargı mensupları; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, İşyurtları Başkanı Murat Atan, Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Burak Ceyhan, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya İli yargı çevresi, ilçe belediye başkanları, kamu kurumları ve yerel yönetim temsilcileri ile basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreni, İşyurtları Kurumu tanıtım filmi ve yöresel halkoyunları gösterisi ile devam etti. Ardından açılış konuşmaları yapıldı. Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran ev sahibi sıfatıyla tüm konuklara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasını; İşyurtları Kurumu olarak gıda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere birçok branşta mesleki eğitimler verilmekte olup, bu kapsamda en büyük kazanç eğitimin üretime dönüştürülmesiyle hükümlü ve tutukluların meslek sahibi yapılarak rehabilite edilmesi olduğunu belirtmek istiyorum.” diyerek tamamladı.

Ardından kürsüye gelen Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, tüm protokolü, katılımcıları ve Malatyalıları selamlayarak başladığı konuşmasına, 1997 yılında kurulan İşyurtları Kurumunun hükümlü tutuklulara meslek kazandırmak için faaliyet gösterdiğini, bu anlamda 6 ana işkolu ve 180'den fazla meslek dalında 1700 atölye ve tesisle üretime devam ettiğini belirterek devam eden Başkan Atan, daha sonra şöyle konuştu: “Biz kendimizi soğuk demir parmaklıkların sıcak yüzleri olarak tanımlıyoruz. Biz kadim geleneğimizden gelen ‘insana insan olarak değer verme’ anlayışıyla hükümlü ve tutukluların insan olduğunu unutmadan onları tekrar topluma kazandırmak için yürüttüğümüz eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz ve infazlarından sonraki hayatlarında tekrar topluma zarar vermelerini engellemeyi hedefliyoruz. Bugün Kurumumuz dünyanın örnek modellerinden biridir. Tanınırlığı gün geçtikçe artan Kurumumuzu örnek almak üzere yurt dışından gelen heyetler bulunmaktadır. Bu vesileyle bugüne kadar bizlere desteğini esirgemeyen başta Sayın Bakanımız olmak üzere Bakan Yardımcımıza ve Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Son bir buçuk yıllık süreç içerisinde birçok atılımlar yaptık. Mesleki eğitim alan hükümlü ve tutuklulara kalfalık ve ustalık belgesi vermeye başladık. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile Avrupa Birliği standartlarında mesleki belgelendirme faaliyetlerine başladık. Kurumsal gelişim çalışmalarımızı tamamladık. Türkiye'nin belki de belediyelerden sonra tek katı atık ayrıştırma tesisinin kurulumuna başladık. Kendi imkanlarımızla %98 oranında geri dönüşüm malzemelerinden oluşan katı atık toplama kutularını yaparken bir yandan da bu insanları eğiterek topluma faydalı birer birey olarak tekrar aramıza katmaya çalışıyoruz. Bu fuarlarda yaptığımız çalışmalarımız ile hükümlü ve tutukluların emeği ve göz nuru ürünlerini sizlerle bir araya getirmiş oluyoruz. Burada ben sözü fazla uzatmadan şunu söyleyerek bitirmek istiyorum, biz hükümlü ve tutuklularla bütün bunları başarabiliyorsak, ülke olarak, fırsat verildiğinde yapamayacağımız bir şey olmadığı, önümüzde hiçbir engelin bulunmadığı konusundaki düşüncem Kurumda Başkanlığa başladıktan sonra daha da pekişti. Bu vesileyle Malatya'da katkılarını bizlerden esirgemeyen Sayın Valime, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanıma sonsuz teşekkürlerimi arz ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. ”

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz da tüm protokolü ve katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasına, “Bu fuar dolayısıyla suyu sert, insanı mert, kayısının başkenti Malatya'da bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” şeklinde devam etti. Genel Müdür Yılmaz konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tutuklu ve hükümlülerin tekrar suç işlemelerini engellemek için onları cezaevlerinde her yönden eğiterek ahlaki değerler ve mesleki bilgi ile donatmak en büyük önceliğimizdir. Kurumlarımızdaki değerler eğitimi, sosyal kültürel faaliyetler, sağlık hizmetleri, sportif faaliyetler, meslek ve sanat edindirme kursları bu kapsamda kurumlarımızda yürüttüğümüz faaliyetlerdir. Örneğin şu anda ceza infaz kurumlarında 40.000’in üzerinde tutuklu ve hükümlü değişik seviyelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bizler tutuklu ve hükümlüleri toplumdan koparan değil toplumla yeniden buluşturan bir infaz sistemini kurmaya çalışıyoruz. Ayrıca tüm bu faaliyetlerin kurumlarımızın düzen ve disiplinini sağlamadaki rolü de inkar edilemez. Tutuklu ve hükümlülerin iyileştirmelerine ve meslek sahibi olmalarına katkı için oluşturduğumuz çalışma ortamı olan işyurdu faaliyetleri de bir bakıma kurumların asayiş ve düzenine yardımcı olmaktadır. Kıymetli misafirler bugün burada birçok ceza İnfaz kurumumuzda üretilen ürünler sergilenmektedir. Hükümlü ve tutukluların iyileştirilmesi kapsamında yürütülen çalışmaların bir parçası olan işyurdu faaliyetleri ve ürünlerini sizlerle paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Bu ürünler, tutuklu ve hükümlülerin üretime ve kendi kişisel gelişimlerine olan katkılarını göstermektedir. Sergideki ürünler birer meta olmaktan ziyade tutuklu ve hükümlülerin hayata tutunma uçları, umutlarıdır. Bu bakımdan, fuarda sergilenen her türlü ürün bizlere kendi başarı hikâyesini anlatmaktadır. Bizlere her daim desteği ile katkı sağlayan Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül’e, teşrifleri ile bizleri onurlandıran Adalet Bakan Yardımcısı Sayın Selahattin Menteş’e; ayrıca fuara ev sahipliği yapan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığımıza, katkısını esirgemeyen Sayın Valimize, Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımıza ve tüm diğer kurumlarımıza teşekkür ediyorum.”

Daha sonra kürsüye gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan özetle, “İşyurtları tarafından, hükümlü ve tutuklu kardeşlerimize meslek edindirilmesi ve böylece topluma katma değer üretir hale getirilmesi konusunda önemli görev ifa ediliyor.” diyerek emeği geçen tüm çalışanlara ve el emeği göz nuru ürünleriyle fuara katılan tutuklu ve hükümlülere teşekkür etti.

“Bulunduğumuz bu fuar içerisindeki üretim, ceza alınmasından itibaren devlete emanet edilmiş insanlar olan hükümlü ve tutuklu kişiler tarafından yapılan bir emeğin ürünüdür.”  şeklinde konuşan Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Mehmet Ademoğlu ve daha sonra kürsüye gelerek konuşmasını yapan Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Nadi Kolukısa da bu önemli fuarın organizasyonunda emeği olan herkese teşekkürlerini ilettiler.

Adalet Bakanı Yardımcısı Selahattin Menteş tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, gerçekleştirilen mesleki eğitim çalışmalarının tahliye olan hükümlülerin toplumsal hayatta tutunarak sorumluluk sahibi bireyler olmalarını sağladığını, meslek edindirme kursları aracılığıyla kendilerine verilen teorik bilgileri işyurtlarında çalışarak pratiğe dönüştürdüğünü ve bu eğitimler sayesinde ekip çalışması ve zaman yönetimi gibi becerilerinin de geliştirildiğini belirtti. Bakan Yardımcısı Menteş daha sonra şunları vurguladı: “Ceza İnfaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların atıl iş güçlerini üretim ve hizmete dönüştürülebilmesi için 1997 yılında işyurtları Kurumu kurulmuştur. Kuruluşunda sayısı 156 olan işyurtlarımızda o tarihte 3214 bin hükümlü ve tutuklu çalışmakta iken 2018 yılı sonu itibariyle sayıları 302 olan işyurtlarımızda toplam 58.595 hükümlü ve tutukluyu buldu. El sanatlarımızın nesilden nesile aktarılmasını sağlayan, tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımlar ile ülke ekonomisine katkı veren, meslek kursları ile sanayinin ve özel hizmet sektörünün duyduğu ara eleman ihtiyacını gideren, kullandığı teknoloji ile özel sektöre de örnek olan, organik tarım ve hayvancılık çalışmaları ile bu çalışmaların ülke genelinde yaygınlaşmasını sağlayan işyurtları Kurumu; faaliyetleri ile günümüz Türkiye'sinde çalışma hayatına destek sağlayan, katma değeri yüksek bir kurumumuzdur. Eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile topluma kazandırma amacını güden insan odaklı infaz sistemimiz, modern ve gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek gösterilebilecek durumdadır. Açılışını yaptığımız Malatya İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nda 58 işyurdu müdürlüğünde üretilen ürünler, kurumlarımızda görev yapan 195 personel ile cezası infaz edilen hükümlüler tarafından sergilenecektir. Burada bulunan kurumlarımız, görevli personelimiz ve çalışan hükümlerimiz dünyaya açılan bir kapı olmakla birlikte farklı sektörlerde bir araya getirerek fuarcılık çalışmalarına yeni bir bakış açısı sağlamaktadır. Değerli misafirler, İşyurtları Kurumumuzun çalışmalarında bizleri her zaman destekleyen Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül Bey'e; fuarı organize eden İşyurtları Kurumumuzun çok değerli Başkanına, yardımcılarına ve tüm personeline; fuarda sergilenen ürünlerde emeği geçen hükümlü ve tutuklularımıza; fuara ev sahipliği yapan Malatya Valimize, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarımıza, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığımıza ve bugün yağmurlu ve bereketli bir günde fuarımıza teşrif eden tüm halkımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, fuarımızın hayırlı ve bereketli geçmesini Rabbimden niyaz ediyorum.”

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Malatya Valisi Malatya Valisi Aydın BARUŞ da şöyle konuştu: “Her insan hayatta hata yapabilir ama insanın hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmaması gerekir. İşyurtları Kurumumuzun barındırdığı hükümlü ve tutuklulara bir umut vermek, onları hayata bağlamak ve cezaevinden çıktıktan sonra da geçimlerini temin edecek becerileri onlara kazandırmak amacıyla yapmış oldukları çalışmalara takdirle izliyoruz. Emeği geçenler teşekkür ediyorum”

Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi gerçekleştirilerek ürün ve el sanatları fuarı resmen açıldı. Ardından heyet hep birlikte stantları gezerek incelemelerde bulundu.

58 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde ortaya konulan ürünlerin sergilendiği ve yaklaşık 195 personelin görev yapacağı ürün ve el sanatları fuarı 17-23 Nisan 2018 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

 

Fotoğraflar