Hükümlüleri yeniden topluma kazandırma çerçevesinde uygulamalı mesleki eğitimler veren işyurtları aynı zamanda onları çevreye duyarlı, doğaya saygılı, toprağını ve vatanını seven, kültürüne bağlı vatandaşlar olarak yetiştirmek üzere örnek çalışmalara imza atıyor. Bu kapsamda geleneksel ürünleri koruyan ve geliştiren, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak üzere çaba sarf eden, sıfır atık projesi çerçevesinde geri dönüşüm malzemelerinin toplanması ve bertarafı konusunda ciddi çalışmalarda bulunan işyurtları, ağaçlandırma ve meyve yetiştiriciliği alanında da öncü olduğunu ortaya koyuyor.
Çevre kirliliği, iklim değişikliği, çölleşme, kıtlık ve gıda güvenirliği gibi tüm dünyanın ortak sorunları üzerinde duran; insan merkezli ve çözüm odaklı projeler geliştiren işyurtları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve ülke genelinde yaygınlaştırılması hedeflenen Sıfır Atık Projesi kapsamında, diğer kurum ve kuruluşların da sıfır atık sistemi kurmasına destek olma, bu kurum ve kuruluşların atık depolama maliyetlerinin en aza indirilmesine yardımcı olma ve bu üretimlerle birlikte toplumsal faydanın ve çevre bilinci konusunda duyarlılığın artırılmasına katkıda bulunma amacıyla Türkiye’de ilk kez geri dönüşüm malzemesinden geri dönüşüm kumbarası üretti. Ayrıca Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesisi ile Foça’da 7 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulan ve günlük 6 bin 500 ton üretim kapasitesine sahip bulunan biyogaz tesisleri 2019 yılı içinde faaliyete hazır hale getirildi.
İşyurtları Kurumu, bu çevreci projelerin yanı sıra işyurdu müdürlüklerine ait alanların ağaçlandırılması, meyve ve aromatik bitki yetiştiriciliği alanlarındaki çalışmalarıyla da önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Sadece 2019 yılında ülke genelinde faaliyet gösteren çeşitli işyurdu müdürlükleri tarafından, toplam 1828 dekar alana 67.000 meyve ağacı dikildi. Gölpazarı, Anamur, Çanakkale, Gemlik, Dinar, Erzurum, Doğanşehir, Ankara, Gümüşhane, Isparta, Ceyhan, Ödemiş, Dalaman, Elazığ, Salihli, Edirne, Gemlik, Toprakkale, Seydikemer-Eşen, Sincan, Foça ve Silifke Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlükleri tarafından dikilen ceviz, badem, fıstık çamı, limon, elma, armut, avokado, zeytin, üzüm, ayva, incir, kayısı, erik ve mandalina gibi meyvelerin bulunduğu bu meyve ağaçları, hükümlü ve tutuklulara bu alanda mesleki bilgi ve beceri kazandırırken bulundukları bölgenin ekonomisine de katkıda bulunuyor.
Bunun yanı sıra 1872 m2 seraya tıbbi aromatik bitki, 60.000 m2 alana yağlık Isparta Gülü, 12,5 dekar alana lavanta dikilirken; 35 dekar alana kimyon ve 50 dekar alana çörek otu ekimi gerçekleştirildi. Bu gül ve lavanta üretimlerinde ekolojik üretim kapsamında yürütülecek iyi tarım uygulamaları için Tarım ve Orman Bakanlığının yetkilendirdiği firmalara sertifikasyon işlemleri başvurusu yapıldı. Böylece, iyi tarım uygulamaları sertifikasyonu kapsamında her yıl üretim boyunca kullanılacak olan ilaçların ve gübrelerin denetlenmesi, tahlili ve sertifikalandırmasının yapılması sağlanacak. Kurumun sürdürülebilir hedefleri arasında ilk sıralarda yer alan ve bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesi planlanan bu çalışmaların, içinde bulunulan dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmek üzere hem hükümlü ve tutuklular hem de çeşitli toplum kesimleri üzerinde farkındalık oluşturması da hedefleniyor.