Ankara İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı
Ankara Adliyesi Yanında Açıldı
Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik sürdürülen iş ve meslek eğitimi süreçlerinde ortaya çıkan el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı “İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı 13 Eylül 2018 tarihinde Ankara Adliyesi yanında açıldı.
Temel amacı ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek, ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülen işbirliğini güçlendirmek olan fuar Ankara Adliyesi yanında 19 Eylül 2018 tarihine kadar açık kalacak ve her gün 10.00-20.00 saatleri arası ziyaret edilebilecektir.
87 farklı ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde bulunan hükümlü ve tutuklu tarafından üretilen; gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenecek ve satışı yapılacaktır.
13 Eylül saat 10.00’da resmi açılışı yapılan fuarın açılış törenine Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ak Parti Ankara Milletvekili Arife Polat Düzgün, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Burhan Üstün ve Değerli Eşleri, Anayasa Mahkemesi Üyeleri Celal Mümtaz Akıncı ve Muammer Topal, Yargıtay Birinci Başkan Vekili Mehmet Kürtül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Halil Adıgüzel, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcıları Selahaddin Menteş, Yıldız Seferinoğlu, Cengiz Öner, Hilmi Bilgin, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hakkı Polat ve Mustafa Özyar, Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Birinci Daire Üyesi Hüseyin Şahin, İkinci Daire Üyeleri Alp Arslan, Cafer Ergen, Mehmet Ademoğlu, Ali Cengiz Köseoğlu; Yargıtay Dokuzuncu Ceza Dairesi Başkanı Burhan Karaloğlu, Yargıtay On Altıncı Hukuk Dairesi Başkanı Camal Baş, Yüksek Yargı Üyeleri, Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunç Ak, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile mülki amirler, ilçe belediye başkanları çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri, , yargı mensupları kent protokolünden ve sivil toplum kuruluşundan temsilciler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış programı mehteran, seğmen ve halkoyunları gösterisinden ardından konuşmalarla devam etti. Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Daire Başkanı Murat ATAN ev sahibi sıfatıyla tüm konuklara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, “Tutuklu ve hükümlülere yönelik yapılan mesleki eğitim çalışmalarında ve diğer tüm çalışmalarımızda temel yaklaşımımız onların bize birer emanet olduğunu kabul eden insan odaklı yaklaşımdır. Ülke genelinde 300 işyurdu müdürlüğü bünyesinde tarımdan ve hayvancılıktan tutun mobilyaya, tekstile, hediyelik eşyaya kadar 189’dan fazla alanda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda Kurumumuz yerli ve milli çalışmalara da hassasiyet göstermektedir. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı Özel eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü özel eğitim sınıflarında öğrenim gören özel eğitim öğrencilerine yönelik materyallerinin üretilmesine başlanmıştır. Ayrıca coğrafi işaret ve geleneksel ürün amblemli üretimin geliştirilmesine yönelik yaptığımız proje ile ürünlerin tescillenerek korunmasına katkı sağlıyoruz. İşyurtlarının gelişerek dünyaya örnek bir model olarak faaliyetine devam etmesine katkı sağlayan Sayın Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürümüz başta olmak üzere bizlere ev sahipliği yapan Ankara Valimize, Büyükşehir Belediyemize, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımıza ve emeği geçen tüm personelimiz ile tutuklu ve hükümlülere teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Ardından söz alan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Şaban YILMAZ, “İnsanlık tarihi kadar geriye giden “suç” olgusu, insanoğlu var olduğu müddetçe de var olmaya devam edecektir. Ceza adalet sisteminin temel hedefi de suç işleme oranını azaltmak ve mükerrer suçluluğu önlemektir. İnfazda temel hedefimiz de ceza infaz kurumlarını her türlü suçun öğrenildiği, boş vaktin geçirildiği yerler olarak değil de, her türlü eğitim ve öğretimin yapıldığı, meslek ve sanatın öğretildiği yerler haline getirmektir. İşte bugün burada bir araya gelmemize vesile olan işyurdu faaliyetleri, tutuklu ve hükümlülerimizin üretme ve kendi kişisel gelişimlerine olan katkılarının bir nişanesidir. Bizler “dinamik güvenlik” unsurunu özellikle işyurdu faaliyetleri bakımından “usta-çırak” geleneğimizle harmanlıyoruz. ” Dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ülke gündemine dair konulara değindikten sonra, “Coğrafya kaderdir, zaman ve mekan bizim emanetimizdir. Bulunduğumuz zamanın ve mekânın hakkını vermek zorundayız” şeklinde başladığı konuşmasına şöyle devam etti: “Ceza infaz sistemimiz modernleştirirken aynı zamanda insani standartlarını da yükselttik. İnsan odaklı genel politikalarımıza uygun bir şekilde, insanı en yüksek değer kabul eden yaklaşımdan taviz vermiyoruz. Bu yolda çok daha başarılı, çok daha rehabilite ve ıslah edici infaz uygulamaları için Adalet Bakanlığı olarak aralıksız çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Modern ceza infaz sistemi, suçluların sadece özgürlüklerinin kısıtlanmasını değil, aynı zamanda infaz sonrasına hazırlanmasını da içermektedir. Ülkemizde bu anlayış, hem insanî değerler hem de medeniyet kodlarımız bağlamında hızla gelişmiştir. Suç psikolojisi, insanların suça yönelmelerini ve suçun tekerrür etmesini engellemenin belli yol ve yöntemlerini ortaya koymaktadır. Üreten, faydalı olan, faydalı olmaktan mutluluk duyan, toplumun takdirini kazanan bireylerin toplumun düzeni, sıhhati ve huzuru için vazgeçilmez olduğu bir gerçektir. İnsanlarımızın üretim sürecinde bulunması, meslek edinme çabasına girişmesi infaz sonrası için bir yeniden başlangıç imkanı olduğu kadar, infaz süreci esnasında da faydalar sağlamaktadır. İşyurtlarımızın faaliyet sahasının her geçen zaman genişlemesini doğrudan milletimize, toplumumuza bir artı değer ve büyük katkı olarak değerlendirmekteyim. Bu amaçla kurulan işyurtları kurumu büyük başarılara imza atmaktadır. Cezaevlerinde yapılan üretimin insanları yeniden ailelerine ve topluma kazandırmaları açısından önemine vurgu yaparak, "300 Ceza İnfaz Kurumları'ndaki iş yurtlarında 52 binden fazla hükümlü ve tutuklu çalışmaktadır. Bin 700'den fazla atölye ve tesiste 189'dan fazla iş kurumunda faaliyet gösterilmektedir. Bu faaliyetlere katılan hükümlü ve tutuklular da mesleki eğitimin yanı sıra sigorta, ücret ve kardan pay almaktadırlar. 2017 yılından 2018'in ilk 6 ayına kadar toplam 67 bin 458 metrekare kapalı alana sahip 35 iş yurt atölyesi tamamlanmış ve faaliyete girmiştir” diyerek işyurtlarında sürdürülen meslek eğitimine dikkat çekti.
Son olarak konuşma yapan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de konuşmalarında ceza infaz kurumlarında yaşanan doluluk oranlarına rağmen tutuklu ve hükümlülerin topluma yeniden kazandırılma çalışmalarındaki başarıya dikkat çekerek “Genel müdüründen infaz ve koruma memuruna kadar bütün personelin görevlerinde başarılı olduğunu görüyoruz. Bu başarıdan dolayı onları tebrik ediyorum. Özellikle bugün burada konuk olduğumuz işyurtlarımız, adeta fabrika gibi çalışarak bu tutuklu ve hükümlülerin becerilerinden faydalanmak suretiyle ülkemize bir katma değer sağlamaktadır. Böylece onların cezaevinden çıktıktan sonra yeniden hayata tutunmalarını sağlamada işyurtlarının açmış oldukları yolda oldukça başarılı performans sergilediler. Bu gayret ve çabalarından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.” Dedi.
Konuşmaların ve açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcıları ve beraberindeki diğer katılımcılarla birlikte stantlar gezildi.
Türkiye'nin farklı illerinde bulunan 87 ceza infaz kurumu işyurdu müdürlüğünde bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı fuar, 19 Eylül 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecektir.