ADALET BAKANLIĞI İLE AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ARASINDA HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİN BELGELENDİRİLMESİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

ADALET BAKANLIĞI İLE AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ARASINDA HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN MESLEKİ YETERLİLİKLERİNİN BELGELENDİRİLMESİNE YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

İşyurtlarında mesleki eğitime tabi tutularak bir meslek veya sanat öğretilen ya da var olan mesleği geliştirilen hükümlü ve tutukluların mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi konusunda iş birliğini içeren protokol 12 Şubat 2019 tarihinde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından imzalandı.

Koordinatörlüğü Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yürütülecek olan Protokolün imza törenine Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu adına İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Âdem Ceylan, ilgili bakanlıkların üst düzey yöneticileri, kurum çalışanları ve basın mensupları katıldı.

Törende ilk konuşmayı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptı. Selçuk protokolü ve konukları selamladıktan sonra; “Bugün burada Adalet Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında hükümlü ve tutukluların mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi konusunda yapılacak protokolün imza töreni için bulunuyoruz. Özellikle son yılarda istihdam, iş gücünün artırılması ve iyileştirilmesine yönelik politikalar hem hükümet politikalarımızda hem de Bakanlık programımızda önemli bir yer teşkil etmekte. Bu kapsamda 2017’den bu yana iki milyonu aşkın vatandaşımızı iş sahibi yaptık. Tabi ülkemizde istihdamın niceliksel artışı kadar önemli bir diğer konu da iş gücü piyasamızın niteliksel olarak da geliştirebilmek. Buna binaen istihdam piyasası, doğrudan istihdamla eğitim sistemiyle destekli bir yeterliliği ortaya koyan bir ölçme ve değerlendirme sistemini de beraberinde getirmekte. Bu anlamda Bakanlığımız ülkemizde nitelikli belgeli iş gücü oluşturulması noktasında önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren uluslararası akredite 190 sınav ve belgelendirme kuruluşunu da yetkilendirdik. Girişimlerimiz sonucunda geçtiğimiz ay itibarıyla ülkemizde nitelikli ve mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayımız yarım milyonu aşmış durumda. Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül ile yaptığımız görüşme sonucu hükümlü ve tutuklularımızın da bu sürece dâhil edilmesi konusunda bir mutabakata vardık. Ülkemizde hükümlü ve tutukluların iş gücü piyasasına katılımı ve istihdam edilebilmesi, iş gücü niteliklerinin işyurtlarında yükseltilmesi ve bu niteliklerinin belgelendirilmesi yoluyla mümkün. Bugün imzalayacağımız bu protokol ile işyurtlarında verilen mesleki eğitimler sonucunda hükümlü ve tutukluların edindikleri yeterlilikleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları ile belgelendirmiş olacağız. Bu vesileyle onların topluma kazandırılması noktasında önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bu protokolün hem Bakanlıklarımız adına hem de çalışanlarımız adına hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.


Daha sonra Protokolü, konukları ve basın mensuplarını selamlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de konuşmasında şunları söyledi: “Bugün burada hükümlü ve tutukluların mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesine ilişkin iş birliği protokolünü imzalamak üzere toplandık. Ceza infaz kurumları, her yönüyle bir hayat okuludur. Burada geçirilen bir gün belki de bir ömre bedel tecrübeleri içerir. Elbette buralarda yaptıklarından pişmanlık duyan, hayat muhasebesi yapan insanlar da var. Esasen bizim Devlet olarak suçlunun cezasını çekmesini sağlamanın yanında onun topluma dönüşünü, ıslahını, rehabilitasyonunu sağlamak da temel amacımız. Biz Adaleti yerine getirirken, suç işlemiş kişilerin ailesi, yakınları bunun ceremesini de çekmemeli. Bunun da yolu onların topluma kazandırılmasıdır. Bizler ceza infaz kurumlarında bulunan kişilerin cezasını çektikten sonra birer suç makinası olarak değil, toplumun suç işlemeyen saygın bireyleri durumunda topluma geri döndürüyorsak asıl olan, anlamlı olan budur. Temel ve Anayasal bir hak olan eğitim hakkını hükümlü ve tutuklular için sağlamak ve suç işlemeyi önleyen bir öğe olarak eğitim çalışmaları yürütüyoruz.  Bu kapsamda 2018 yılı itibarıyla elli sekiz bin hükümlü mesleki eğitim kurslarından yararlanmıştır. Tüm bu çalışmalarda İşyurtları Kurumumuza ait 301 ceza infaz kurumu bünyesinde 180’den fazla iş kolunda faaliyetler sürdürülmektedir. Mesleki eğitim sürecine katılan tutuklu ve hükümlülere ücret ödenmekte, bu süreçte iş kazası, meslek hastalıkları ve analık sigortası yapılmakta,  ayrıca daha verimli çalışmalarını sağlamak amacıyla kar payı da verilmektedir. Bu mesleki eğitim sürecini belirlerken de iş ocakları, atölyeler, meslek standartlarına göre kurgulanmakta ve tahliye olduktan sonra çalışma hayatında kendilerine bir yer bulmaları amaçlanmaktadır.  Bugün ülkemizin saygın kurumlarından olan Mesleki Yeterlilik Kurumuyla imzalayacağımız bu protokolle, hükümlülerimizin bu mesleki eğitimleri aldığını belgelemiş olacaktır. Böylece, İşyurtları Kurumumuz bu iş kollarını belirlerken özellikle toplumda iş gücü bakımından ihtiyaç duyulan alanlara göre belirleme yapacaktır. Birçok kişi işyurtlarında aldıkları bu eğitimlerden sonra, tahliye olarak topluma döndüklerinde iş yeri açmakta, yanlarında işçiler çalıştırmakta ve birtakım meslekleri de öğretebilmektedir. Bu iş birliği protokolü sonrasında da, çok saygın bir Kurum olan Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilecek belgelerle toplum hayatında kendilerine çok daha kolay yer bulacaklardır. Buradan desteklerinden ötürü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı çalışanlarına ve emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.”
Konuşmaların tamamlanmasının ardından Protokol her iki Bakan tarafından imzalandı ve tören sona erdi.
 

Fotoğraflar