180'DEN FAZLA İŞ KOLUNDA FAALİYET GÖSTEREN İŞYURTLARI KURUMUNUN 2020 YILI FAALİYETLERİ

İŞYURTLARINDAN COVİD’LE MÜCADELE KAPSAMINDA ÖRNEK ÇALIŞMALAR
İşyurtları, tüm dünyayı etkileyen covid-19 pandemisi nedeniyle yaşamımızın merkezine yerleşen hijyen ve sağlıklı yaşam konusunda gösterdiği hassasiyeti üretimine de yansıttı.
Güvenilir ve hijyenik koşullar sağlanan işyurtları atölyelerinde, insan sağlığına zararlı hammadde kullanılmadan temizlik ve kozmetik ürünleri ile maske, tulum, tek kullanımlık hastane malzemesi üretimi ve spanç katlama ve gözlük montajı hizmeti de gerçekleştiriyor.
Hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması amacıyla faaliyet gösteren işyurtları; halkımızın ihtiyaç duyduğu bu ürünleri ülkemizin birçok noktasına hızlı ve ekonomik olarak ulaştırmak suretiyle sosyal sorumluluk anlamında da önemli bir hizmeti yerine getiriyor.
İşyurtları pandemi süreci boyunca; 30 işyurdu müdürlüğünde toplam 47.821.188 adet maske üretimi, 15 işyurdu müdürlüğünde 3.619.072 adet tulum ve tek kullanımlık hastane ürünleri üretimi; 3 işyurdu müdürlüğünde 8.520.485 adet spanç katlama ve 1 işyurdu müdürlüğünde  1.244.176 adet gözlük montaj  işi gerçekleştirildi. Bu suretle, Türkiye geneli tüm ceza infaz kurumlarının maske ve tek kullanımlık tulum ihtiyaçları ile hastaneler ve il sağlık müdürlükleri başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının maske, tulum ve diğer tek kullanımlık ürün ihtiyaçları karşılandı.

İŞYURTLARINDAN DOĞA DOSTU ENERJİ TESİSİ
Sıfır Atık Projesi kapsamında yürüttüğü geri dönüşüm faaliyetleri ve kompost gübre üretimiyle doğa dostu çalışmaları sürdüren İşyurtları, Foça’da kurduğu Biyogaz Tesisi ile faaliyetlerine devam etmektedir.
Çevreci olduğu kadar israfın önlenmesi bakımından da önemli bir hizmeti yerine getiren biyogaz tesisinde, Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen hayvancılık faaliyetleri sonucunda oluşan hayvansal atıklar biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik enerjisine çevriliyor. Organik artık maddelerin elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülmesini sağlarken diğer yandan fermantasyon atıklarını organik gübreye dönüştürerek tarımsal alanlarda kullanılmasını sağlamanın yanı sıra kuruma ait seranın ve hükümlü yaşam alanlarının ısıtılması ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasını da sağlıyor.
Atıkların değerlendirilmesi ile enerji santrali olarak çalışan biyogaz tesisinin saatlik kapasitesi 350 kW dır. Devreye alındığı tarihten itibaren aylık ortalama 44484 kWh üretim gerçekleştirilen tesiste 2020 Aralık ayına kadar toplam 489323 kWh elektrik enerjisi üretilmiştir.


İŞYURTLARINDAN YERLİ IRKLARI YAYGINLAŞTIRMA KAPSAMINDA ÖNEMLİ PROJE
İşyurtları Kurumu tarafından Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde, yörük kültürü ile özdeşleşen ve dünyada sadece Akdeniz Yöresinde yaşayan keçi türünün yaygınlaşması amacıyla hayata geçirilen “Honamlı Keçi Yetiştiriciliği” projesi ilk meyvesini verdi.
Verimliliğiyle ünlü ve üstün ırksal özellikleri bulunan Honamlı Keçisi yetiştirilmesi ve yaygınlaşması sağlanarak, hayvancılık alanında yerli ve milli üretimin desteklenmesi yoluyla hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmasının hedeflendiği ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile koordineli olarak yürütülen projede 2020 yılı sonu itibarıyla ilk yavrular doğmaya başladı.
Şu an itibariyle yaklaşık 331 adet Honamlı Keçisi bulunan Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü hayvancılık tesislerine 2021 yılında 2. ağıl, sağımhanenin de eklenmesi planlanıyor. Bu kapsamda yılda yaklaşık 50 hükümlüye iş başında uygulamalı olarak mesleki eğitim alma ve çalışma imkanı sunulacak.

İŞYURTLARI HAYATA GEÇİRDİĞİ PROJELERLE EĞİTİM VE ÜRETİM OLANAKLARINI ARTIRIYOR
Mevcut işkollarını güçlendirmek ve yeni iş kolları oluşturmak suretiyle mesleki eğitim olanaklarını artırmak amacıyla İşyurtları Kurumu ile Kalkınma Ajansları iş birliğiyle 2020 yılında 14 adet proje uygulamaya geçirildi.
Bu kapsamda, Keskin Açık Ceza İnfaz Kurumu, Iğdır S Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, Erciş Açık Ceza İnfaz Kurumu, Konya Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Boğazlıyan T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde meyve ve sebze yetiştiriciliği; Uşak E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu ve Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde giyim üretimi; Narman Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde hayvancılık; Antalya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde mobilya üretimi; Iğdır B ve S Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ile Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde gıda üretimi alanlarında uygulanan projeler ile “Kalkınma Ajansları Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” kapsamında İzmir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Tokat T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüklerinde Tek Kullanımlık Hijyen Ürünlerinin Üretilmesi, Koruyucu Maske ve Giysi Üretimi dalında hazırlanan projeler 2020 sonu itibarıyla halen devam ediyor.

İŞYURTLARINDAN 2020 YILI FAALİYETLERİ
Hükümlüleri bir meslek veya sanatta yetiştirmek üzere faaliyet gösteren iş yurtlarında 2020 yılında yapılan çalışmalar şu şekildedir:
•          İşyurtları Ortak Üretim ve İş birliği kapsamında, hükümlü ve tutukluların saat üretimi ve bununla ilgili çelik, deri ve ahşap imalat sektörüne yönelik mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi, istihdam olanaklarının arttırılması, imalat sektöründe tesislerin kurulması ve teknoloji sağlamaya yönelik iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla ''Saat İmalat ve Montaj Ortak Üretim ve İş birliği Programı'' hazırlanmıştır.
•          Tarım ve hayvancılık iş kolu çalışmaları kapsamında, Yörük kültürü ile özdeşleşen ve dünyada sadece Teke Yöresinde yaşayan keçi türünün yaygınlaşması amacıyla Burdur’da hayata geçirilen “Honamlı Keçi Yetiştiriciliği Projesi” ilk yavrusunu vermiştir.
•          Batman Kampüs Açık Ceza İnfaz Kurumu, Doğubayazıt T Tipi Kapalı Açık Ceza İnfaz Kurumu, Erzincan Açık (kampüs) Ceza İnfaz Kurumu ve Eskişehir 2 nolu Açık Ceza İnfaz Kurumlarına işyurdu müdürlükleri tarafından ekmek üretim atölyesi kurulmuş ayrıca Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumunda ise unlu mamuller atölyesinde yenileme ve kapasite arıtışı gerçekleşmiştir.
•          Ayvalık Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü Bünyesinde 140 m2 doğal taş işleme atölyesinin yapımı tamamlanmıştır.
•          Maltepe Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü İnşaat İşkolu marifetiyle Adalet Akademisi Başkanlığına hakim ve savcı adaylarının uygulamalı eğitimlerinin sağlanması amacıyla temsili adliye binasının yapımı tamamlanmıştır.
•          Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü tarafından restorasyon faaliyetleri kapsamında tarihi kuleli giriş kapılarının ve bu alanda bulunan duvarların restorasyon işlemleri yapılmıştır.
•          Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde 320 m2 gezen tavuk binasının yapımı tamamlanmıştır.
•          Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü Bünyesinde 1.000 m2 küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için bina yapımı tamamlanmıştır.
•          İşyurtları Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren işyurdu atölye ve tesislerinde hükümlü ve tutuklularca üretilen ürünlerinin yer aldığı Kızılay Satış Mağazası ve Buca Satış Mağazası hizmete açılmıştır.
•          Satış mağazasından çamaşır yıkama işkoluna, süt ve süt ürünlerinden fotokopi işkoluna, halı sahadan temizlik işkoluna, çay ocağından kuaför iş koluna toplam 39 işkolu faaliyete başlamıştır.
•          Adalet Bakanlığı ile Milli eğitim Bakanlığı arasında 09.03.2020 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Eğitim Öğretim İş Birliği Protokolü kapsamında yer alan okullaşma hedefinin ilk aşaması olan Sincan Adalet Mesleki Eğitim Merkezi Ankara’da açılmış, böylece Ülkemizin hükümlü ve tutuklulara yönelik ilk meslek okulunun yapımı Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde tamamlanmıştır. Farklı illerde 6 adet mesleki eğitim merkezi de açılışa hazır hale getirilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığına teslim süreci tamamlanmıştır.

 

Fotoğraflar