İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 2018 yılı kurban organizasyonuna katılanların çeşitli açılardan memnuniyet durumlarını değerlendirmek amacıyla uygulanan anket sonuçları değerlendirildi.
Anketin birinci bölümünde katılımcılara organizasyon hakkında nasıl haberdar oldukları sorusu yöneltilmiş ve seçenek olarak Sosyal Medya, Web Sitesi, Resmi Yazı, Telefon, Afiş/broşür ve Çevre ifadeleri cevap bölümüne yerleştirilmiştir.
Bu birinci bölüme yanıt verenlerin % 6,74’ü sosyal medya; % 15,73’ü web sitesinden; % 11,24’ü resmi yazı kanalıyla; % 3,37’si telefonla; % 1,12’si afiş ve broşürlerden; % 61,80’i ise çevre aracılığıyla haberdar olduklarını beyan etmişlerdir.
İkinci bölümde, katılımcıların organizasyonun başından sonuna kadar olan süreç hakkındaki düşüncelerini tespit etmeye yönelik 14 soru yöneltilmiştir.
Her soruya karşılık ayrılan bölüme mükemmel, çok iyi, iyi, orta ve zayıf seçeneklerinden birini işaretlemeleri istenmiştir. Ayrıca anket sonunda katılımcılardan organizasyon hakkında görüş ve önerilerini belirtmeleri için yer ayrılmıştır.
Ankete verilen yanıtlar değerlendirildiğinde organizasyona ait her iş ve işlem hakkında ortalamanın üzerinde bir memnuniyet olduğu görülmektedir.
Anket sonundaki görüş ve öneriler bölümünü yanıtlayan katılımcıların büyük bölümü memnuniyetlerini dile getirmiş, az sayıda kişi ise olumsuz görüşlerini ve çözüm önerilerini paylaşmıştır. Bu bölümü yanıtlayan katılımcılar tarafından;
Kesim esnasında kendisi veya kurban ortağı gelmeyen katılımcılar nedeniyle yaşanan zaman kaybının önlenmesi için gelmeyenlerin yerine sıradaki kesime geçilmesi,
Sözlü uyarılara rağmen kesim bölümünde oluşan kalabalığın önlenmesi için başka tedbirler alınması,
Derinin ve hayvanın baş kısımlarının kurban sahiplerine teslimde sorunlar yaşandığı,
İfadelerine yer verilmiştir.
Değerlendirme sonrası bir açıklama yapan İşyurtları Kurumu Başkanı Murat Atan, uzun bir hazırlık süreci sonunda yüzlerce personel ve hükümlünün yoğun emeğiyle gerçekleşen 2018 yılı kurban organizasyonunun başarıyla tamamlandığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. Organizasyon sonunda gelen eleştirilerin dikkate alındığını da dile getiren Atan, kurban derilerinin ve sakatatlarının Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünce satışının yapıldığını ve gelirinin aynı kurumda yapılmakta olan mescit inşaatı için kullanılacağını açıkladı.
2018 KURBAN ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU | |||||||||
DEĞERELENDİRME KRİTERLERİ |
Mükemmel (5) |
Çok İyi (4) |
İyi (3) |
Orta (2) |
Zayıf (1) |
Fikrim yok (0) |
n | Ort | % |
1.Organizasyon öncesi bilgilendirme çalışmalarının yeterliliği |
47 | 21 | 14 | 4 | 4 | 90 | 4,14 | 82,89 | |
52,22 | 23,33 | 15,56 | 4,44 | 4,44 | |||||
2.Organizasyonun tanıtımında kullanılan görsel araçların işlerliği |
41 | 20 | 17 | 9 | 1 | 90 | 3,94 | 78,89 | |
45,56 | 22,22 | 18,89 | 10,00 | 1,11 | |||||
3.Organizasyona katılabilme kolaylığı |
38 | 12 | 16 | 10 | 13 | 90 | 3,54 | 70,89 | |
42,22 | 13,33 | 17,78 | 11,11 | 14,44 | |||||
4.Organizasyon yerinin uygunluğu |
58 | 24 | 4 | 3 | 1 | 90 | 4,50 | 90,00 | |
64,44 | 26,67 | 4,44 | 3,33 | 1,11 | |||||
5.Organizasyon Planının işleyişi |
53 | 23 | 6 | 4 | 4 | 90 | 4,30 | 86,00 | |
58,89 | 25,56 | 6,67 | 4,44 | 4,44 | |||||
6.Organizasyonun Verimliliği |
50 | 28 | 5 | 1 | 5 | 90 | 4,27 | 85,33 | |
55,56 | 31,11 | 5,56 | 1,11 | 5,56 | |||||
7.Kurbanlık Fiyatlarının Uygunluğu |
41 | 15 | 22 | 10 | 2 | 90 | 3,92 | 78,44 | |
45,56 | 16,67 | 24,44 | 11,11 | 2,22 | |||||
8.Ödeme Yönteminin uygunluğu |
52 | 18 | 16 | 3 | 89 | 4,29 | 85,78 | ||
58,43 | 20,22 | 17,98 | 3,37 | 0,00 | |||||
9.Kurbanlıklar Hakkında bilgilendirme |
52 | 20 | 6 | 5 | 4 | 90 | 4,13 | 82,67 | |
57,78 | 22,22 | 6,67 | 5,56 | 4,44 | |||||
10.Hijyen Kuralları bakımından uygunluk |
52 | 25 | 6 | 3 | 3 | 90 | 4,30 | 86,00 | |
57,78 | 27,78 | 6,67 | 3,33 | 3,33 | |||||
11.Sağlık Kuralları bakımından uygunluk |
51 | 23 | 10 | 2 | 3 | 89 | 4,27 | 85,33 | |
57,30 | 25,84 | 11,24 | 2,25 | 3,37 | |||||
12.Organizasyonda görevli Personelden Memnun Kalma |
53 | 27 | 5 | 2 | 3 | 90 | 4,39 | 87,78 | |
58,89 | 30,00 | 5,56 | 2,22 | 3,33 | |||||
13.İş Sağlığı ve Güvenliği Bakımından Uygunluk |
54 | 19 | 8 | 4 | 4 | 89 | 4,24 | 84,89 | |
60,67 | 21,35 | 8,99 | 4,49 | 4,49 | |||||
14.Karşılama | 56 | 17 | 7 | 3 | 4 | 87 | 4,21 | 84,22 | |
64,37 | 19,54 | 8,05 | 3,45 | 4,60 |