2018 Adana Fuarı

2018 Yılının İlk İşyurtları Fuarı Adana’da Düzenlendi

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen ‘İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı’ 22 Mart 2018 tarihinde Adana’da açıldı. Bu fuarla Türkiye genelinde hizmet veren 66 Ceza İnfaz Kurumundaki atölyelerde hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen ürün ve el sanatları Adanalıların beğenisine sunuldu. 

Ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen temel eğitim ve mesleki eğitim çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve ilgili kurumlarla sürdürülen işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen ve 175 personelin görev aldığı fuarın açılışı 22 Martta yapıldı. 

Açılışa, Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL, Adana Valisi Sayın Mahmut DEMİRTAŞ, Adana Milletvekili Sayın Mehmet Şükrü ERDİNÇ, Adalet Bakan Yardımcısı Sayın Bilal UÇAR, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Mehmet GÖKOĞLU, Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire Başkanı Sayın Halil KOÇ, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Mustafa EROL, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Sayın Şaban YILMAZ, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Sayın Murat ATAN, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ali YELDAN, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcıları Sayın Yılmaz ÇİFTÇİ, Sayın Mustafa YAPICI, Sayın Mehmet YILMAZ, Adalet Bakanlığı Daire Başkanları, yargı mensupları ile ceza infaz kurumları yöneticileri ve personeli katıldı. 

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Ali YELDAN açılışta yaptığı konuşmada; “Ceza infaz kurumları bünyesinde oluşturulan işyurtları yüzlerce atolyede cezaevinde bulunan iş gücünü üretime dönüştürmekte hükümlülerimizi meslek sahibi yapmaktadır. Yapılan her iş üretilen her ürün geleceğe özlem yürekten kopan bir sevgi içten gelen bir pişmanlık alınteri ve el emeğiyle yoğurularak sizlere sunulmaktadır.” dedi. 

Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Sayın Murat ATAN da açılışta yaptığı konuşmada; “İşyurtları Kurumu kurulduğu günden bu yana insan odaklı olarak çalışarak insanı kazanmayı kendisine hedef edinmiştir. İşyurtları, mahkemeler tarafından tutuklanan ve mahkumiyet hükmü giyen hükümlü ve tutuklularımızın meslek edinmeleri, mevcut mesleklerini unutmadan sürdürmeleri için hizmet etmekte aynı zamanda ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bugün itibariyle ülkemiz genelinde 289 İşyurdu Müdürlüğümüz bünyesinde tarımdan hayvancılığa, mobilyadan tekstile, hediyelik eşyadan hizmet sektörüne kadar 180 den fazla iş kolunda hükümlü ve tutukluya meslek edindirilmektedir. Bugün Adana’da 66 farklı ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve hükümlümüzün, adaletin güvenli çatısı altında verilen eğitimleri alın teri ile yoğurarark ürettikleri ürün ve hizmetlerin sizlere sunumunu yapacağız. Buradan elde edilen gelir tekrar onların rehabilitasyonunda kullanacaktır” diyerek işyurtlarının temel amaçlarına değindi ve yapılan insan odaklı çalşmalardan söz etti. 

Daha sonra kürsüde konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Sayın Şaban YILMAZ da yaptığı konuşmada; “Tekstilden gıdaya kadar bir çok alanda üretim yapıyoruz tarıma ve hayvancılığa hatta organik tarım ve hayvancılığa yatırım yapıyoruz. Teknolojiye bağlı olarak artık güneş enerjisinden ve biyogazdan elektrik üretiyoruz. Bütün bu çalışmalar; bir şekilde suç işleyip ceza İnfaz kurumlarımıza giren veya denetimli serbestlik kapsamında takibe alınan hükümlü ve tutukluları eğitmek, bilinçlendirmek, meslek ve sanat sahibi yapmak, bu şekilde onları kazanmak ve topluma yeniden kazandırmak bu kişilerin tekrar suç işleyip ceza İnfaz kurumlarına girmesini engellemek için yapılmaktadır” dedi. 

Adana Milletvekili Sayın Mehmet Şükrü ERDİNÇ açılışta yaptığı konuşmada; “Gerçekten bugün çok güzel bir etkinliğe çok güzel bir hizmete Adana’nın ev sahipliği yapması bizleri gururlandırdımıştır ve bu etkinliğin açılışına da Sayın Adalet Bakanımızın teşrif etmesi ayrıca gurur verici bir durumdur.” dedi. 

Adana Valisi Sayın Mahmut DEMİRTAŞ açılışta yaptığı konuşmada; “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz ve 28 Mart’a kadar vatandaşlarımızın ziyaret edeceği işyurtları Ürün ve El Sanatları Fuari diğer fuarlardan ayıran en önemli özellik bahsettiğimiz ticari kaygılardan uzak olmasıdır. Fuara katılan 66 ceza ve İnfaz kurumu hükümlü ve tutukluların aldıkları eğitim ve edindikleri mesleklerini hünerlerini burada sergilemekte, göznuru değerli ürünleri ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadırlar.” şeklinde konuştu. 

Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül açılışta yaptığı konuşmada; “İşyurtları fuarımız Adana’mıza hayırlı uğurlu olsun inşallah. Havasının sıcak, insanın sıcak olduğu bir şehrimizde, Adana’mızda böyle güzel bir etkinliğin yapılmış olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum. Gerçekten hem komşu il olmamız sebebiyle de Adana ile ilgili çok güzel hatıralarımız var. İnsanı candandır, harbidir, hasbidir. Öyle bir güzel şehirde, böyle güzel bir etkinliğe emeği geçen bütün arkadaşlarımı, Bakanlıktaki bütün arkadaşlarımı da tebrik ediyorum ve bu senenin ilk fuarı. Bu fuarında yine çok bereketli geçmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum. İşyurtları Ürün ve El Sanatları fuarı ülkemizin farklı yerlerinde her zaman düzenlenmektedir. Bu yılda ilkini Adana’mızda yapıyoruz. Burada 66 Ceza İnfaz Kurumumuzda mahkumlarımızca üretilen el ürünleri, göz nurları burada sergilenmekte ve bir ticaret kaygısı güdülmeksizin, bir sosyal amaçlı bir projenin sonucu olarak, bugün bu fuarda ürünler sergilenmektedir. İnsan odaklı bir yaklaşımla, insanı merkeze alan bir yaklaşımla ortaya konan bu çalışmaların insanımıza hayırlar getirmesini Rabbimizden niyaz ediyoruz. Çok değerli misafirler, sizlerinde bildiği gibi 16 yıldır her alanda olduğu gibi ceza infaz alanında da çok büyük reformlar dönüşüm süreçleri gerçekleştirilmiştir. Bu reform sürecinde bir yandan cezaevlerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılanması, diğer yandan da hükümlü ve tutuklar için iyileştirme çalışmaları, eğitim, kültürel çalışmalar, sosyal çalışmalar ve etkinliklerin artırılması hep planlanmıştır ve hayata geçirilmiştir. 

Bugün itibariyle 52.000’den fazla hükümlü ve tutuklu, 1700 ‘den fazla atölyede ve yaklaşık 180 iş kolunda çalışma yapılmaktadır. Üniversitelerle, Belediyelerle, Halk Eğitim Merkezleri ile İşkurla başta olmak üzere bir çok kurumla işbirliği içinde bu çalışmalar devam etmektedir. Az önce de izledik, Türk Silahlı Kuvvetlerimizden diğer Milli Eğitim Bakanlığına, Üniversitelere varıncaya kadar bir çok alanda bu hizmet ürünleri, ticari kaygı güdülmeksizin ve esnafımızın ,sanayicimizin de işine halel getirmeksizin engel olmaksızın, bu çalışmalar yine yapılmaktadır. Cezaevlerinin kendi ihtiyaçlarınıda sağlamak adına yine 6500 büyükbaş 8240 küçükbaş hayvan 2017 yılında yetiştirilmiştir. Özellikle ülkemizin ihtiyaç duyduğu tarım ve hayvancılık gibi stratejik sektörlerde de İşyurtları özellikle 2018 yılında da çok önemli bir misyonu ifa edecektir, böylece ülkemizin kalkınmasına da çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Ceza İnfaz Kurumlarımızın yaklaşık 31.799 dekarlık tarım arazisinin 16.876 dekarı ekilebilir açık tarım arazisidir ve bu alanın tamamı da yine işlenmektedir. Yine sera faaliyetleri de yapılmaktadır. Tüm bu faaliyetler bu senede yine artarak devam edecektir.” dedi. 

Bakan Gül ve protokol daha sonra 66 ceza infaz kurumundan tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan ürünlerin yer aldığı stantları gezerek bilgi aldı. 

Fotoğraflar